3 meest voorkomende misverstanden over partneralimentatie

Fabels over partneralimentatie

Een scheiding is niet alleen een zeer emotionele periode, maar er moet ook ontzettend veel geregeld worden. Dat kan voor heftige emoties en conflicten zorgen, bijvoorbeeld over de partneralimentatie. Bovendien bestaan er veel misverstanden over de partneralimentatie, wat niet helpt om de situatie minder stressvol te maken. In dit blog bespreken we de drie meest voorkomende misverstanden over partneralimentatie bij een echtscheiding.

1. Partneralimentatie is voor onbepaalde tijd

Veel mensen die gaan scheiden denken dat ze de partneralimentatie altijd zullen blijven ontvangen, of moeten blijven betalen. Dat is niet het geval, want het is niet voor onbepaalde tijd. Over het algemeen moet partneralimentatie twaalf jaar betaald worden. De berekening begint vanaf het moment dat de echtscheidingsbeschikking ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand. Is er sprake van een kinderloos huwelijk met een duur van vijf jaar of korter, dan is de duur van de partneralimentatie net zo lang als de tijd dat u en uw ex-partner getrouwd waren.

2. Bij een nieuwe relatie stopt de alimentatie

Een andere situatie waarbij de partneralimentatie eerder stopt, is wanneer de partner die de alimentatie ontvangt gaat hertrouwen, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenleven ‘als waren zij gehuwd’. Het misverstand ligt bij de laatste factor. Het betekent niet dat de alimentatie stopt zodra de persoon een nieuwe partner heeft. Een LAT-relatie zal er bijvoorbeeld nooit voor kunnen zorgen dat de alimentatie stopt, tenzij er een huwelijk aangegaan wordt.

3. Het bedrag voor alimentatie kan vooraf precies berekend worden

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan de hoogte van de alimentatie van tevoren niet exact berekend worden. Het bedrag draait om twee voorwaarden: behoefte (hoeveel is er nodig) en draagkracht (hoeveel kan er betaald worden). Juridische professionals beschikken over uitgebreide software die de berekening kan maken, maar die berekening is tot op zeker hoogte discutabel. U kunt vooraf wel een schatting maken van het bedrag dat u moet betalen of gaat ontvangen, maar het kan niet exact berekend worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *