Wie mag tijdens de scheiding in het huis wonen?

Wat je moet weten over het huis

Als je gaat scheiden, is er meestal één van de twee personen die graag in het koophuis blijft wonen. Maar wie is dat en wat zijn de voorwaarden? Lees hier meer over de spelregels.

Wanneer in het huis blijven wonen?

Als je graag in je koophuis wilt blijven wonen, moet je de woning overnemen. De vraag is dan of het financieel haalbaar is om de woning en de hypotheek op naam te krijgen. En staat het huis op naam van jullie beiden? Dan volgt een ontslag voor de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de vertrekkende partij, indien de hypotheek op beide namen staat. Ook de volgende vragen komen aan bod: wat is de waarde van de woning? Hoe hoog is de hypotheek? Is er een verpande spaarpolis of bankspaarrekening eigen woning? Hoeveel waarde is daarin opgebouwd?

De rekensom

Hieruit volgt de rekensom of er een over- of onderwaarde op het huis is. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen heb je beiden recht op de helft van de overwaarde of draag je ieder de helft van een eventuele restschuld op het huis. Een hypotheekadviseur zal daarna voor jullie bekijken of de overname van de woning door één van jullie mogelijk is. Weet ook dat alle afspraken in het convenant worden opgenomen.

Hulp van een mediator

Hulp van een ervaren mediator is hierbij wel erg belangrijk. Hij/zij zorgt er met jullie voor dat alle afspraken met betrekking tot het overnemen van het huis, de hypotheek en daaraan verpande spaarpolissen/bankrekeningen goed worden afgestemd en verwerkt ze vervolgens in het convenant. Wil je meer over wie er in het huis mag blijven wonen of het inschakelen van een mediator weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *