Verkeersongeval: ben ik aansprakelijk?

Wie is er aansprakelijk in een verkeersongeval?

Een verkeersongeval is natuurlijk verre van leuk, maar vaak maakt de kwestie om aansprakelijkheid alles nog moeilijker. In dit artikel leest u enkele belangrijke wetenswaardigheden over wanneer u precies aansprakelijk bent tijdens een verkeersongeval.

Aansprakelijkheid of schuld?

Aansprakelijkheid en schuld worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar er is een verschil tussen deze twee begrippen. Het ligt voor de hand dat het begrip ‘schuld’ te maken heeft met de veroorzaker van een verkeersongeval of schade. Maar aansprakelijkheid heeft te maken met de wettelijke verplichting tot het vergoeden van schade. Zo kan iemand zonder schuld aan een verkeersongeval wél moeten betalen. Denk hierbij aan ouders van kinderen die schade veroorzaken, of werkgevers die aansprakelijk zijn voor ongevallen van werknemers.

Wanneer bent u aansprakelijk?

Over het algemeen bent u aansprakelijk voor een verkeersongeval, wanneer u schuldig bent aan een verkeersfout. De schade die hierbij door u wordt veroorzaakt, wordt op u verhaald. Wanneer u slechts gedeeltelijk schuld heeft aan een verkeersongeval, kunt u aansprakelijk worden gesteld voor een deel van de schade. Ook als fietser kunt u aansprakelijk worden gesteld, wanneer u schuldig bent aan een verkeersfout.

Wie zijn er nooit aansprakelijk?

Er zijn ook groepen verkeersdeelnemers die nooit aansprakelijk kunnen worden gesteld tijdens een verkeersongeval. Hierbij gaat het dus om mensen die geen schuld hebben gehad aan het ongeval, of hier juridisch niet voor aansprakelijk zijn. Denk hierbij aan:

  • Passagiers in een auto, bromfiets, motor of in het openbaar vervoer
  • Bestuurders die van achteren worden aangereden
  • Een ongeval tijdens het werk of onder werktijd
  • Kinderen jonger dan 14 jaar
  • Bij aanrijding van een overstekend dier dat een eigenaar heeft

Schakel bij een verkeersongeval een expert in

Raakt u onverhoopt betrokken bij een verkeersongeval, dan is het raadzaam om een expert in te schakelen. In het geval van letselschade kan een gespecialiseerde advocaat in verkeersongevallen u bijstaan. Zo staat u sterker in uw zaak temidden van verzekeringsmaatschappijen en andere instanties.

Heeft u tips of ervaringen op het gebied van verkeersongevallen, en wilt u die graag delen? Of wilt u meer weten over advocaten in Nederland? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *