Payroll en juridisch werkgeverschap

Wie doet wat bij payroll?

Als u gaat werken met payroll draagt u als ondernemer én werkgever uw personeel als het ware over aan het payrollbedrijf. Het payrollbedrijf is daarmee ineens de juridische werkgever van uw personeel. Maar wat is eigenlijk juridisch werkgeverschap en wat is dan het feitelijke werkgeverschap? Wie heeft welke taken en welke rollen? We hebben het voor u op een rijtje gezet. Lees hier alles over de verdeling tussen de soorten werkgeverschap.

Een feitelijke werkgever

In een doorsnee bedrijfssituatie is een bedrijf met medewerkers de feitelijk werkgever. Dit bedrijf doet eigenlijk alles zelf, inclusief de werving en selectie van personeel, het opstellen van arbeidsovereenkomsten van nieuwe werknemers, de aansturing van het personeel en natuurlijk ook het uitbetalen van de salarissen. Bij het werken met personeel komt heel veel kijken in de vorm van het bijhouden van de personeelsadministratie. Dat staat dus los van de core-business van het bedrijf. Veel van de administratieve taken kunt u uiteraard overlaten aan een personeelsmedewerker, een administratief medewerker en/of een boekhouder. Dat gaat over veel schijven en kost daarmee onevenredig veel geld. Bovendien ligt de verantwoordelijkheid dan nog altijd bij de werkgever. De vraag luidt: biedt een payrollbureau hierin uitkomst?

Een juridische werkgever

Het antwoord op bovenstaande vraag is ‘ja’. De verantwoordelijkheid van een personeelsadministratie kan verlegd worden naar een juridische werkgever, ofwel een payrollbedrijf. In dat geval wordt het personeel van een werkgever overgedragen aan het payrollbureau. Dit juridische werkgeverschap houdt in dat het payrollbureau voortaan de medewerkers uitbetaalt (ook bij ziekte), de arbeidsovereenkomsten opstelt en de personeelsadministratie bijhoudt. Ook bieden veel payrollbureaus collectieve verzekeringen aan bedrijven waarmee deze nog veel meer kosten kunnen besparen. De werkgever van een organisatie ‘leent’ als het ware het personeel in via het payrollbedrijf. Hiervoor betaalt de werkgever het payrollbedrijf een bedrag. De dagelijkse regie over en afstemming met de werknemers gebeurt natuurlijk nog steeds bij de feitelijke werkgever.

Splitsen van juridisch en feitelijk werkgeverschap

Als u kiest voor het werken met een payrollbedrijf, splitst u als het ware het juridische en feitelijke werkgeverschap. Het maakt voor elke ondernemer de bedrijfsvoering een stuk eenvoudiger. Denk daarbij aan de verlichting in de administratieve taken en het eenvoudiger aannemen en ontslaan van tijdelijke en flexibele krachten. Wilt u meer weten over deze en andere grote voordelen door het samenwerken met een payrollbedrijf? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een ervaren payrollbureau om meer te weten te komen over voordelen van payroll.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *