Biedt een advocaat uitkomst bij een scheiding?

Een vechtscheiding voorkomen doe je zo

Elk jaar vinden er meer scheidingen plaats. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het recentelijk gepresenteerde regeerakkoord van de VVD, CDA, D66 en de CU staat het voornemen meer aandacht te willen leggen op scheidingen. Dat is niet zonder reden. Veel echtscheidingen verlopen namelijk niet probleemloos. Hierdoor kunnen ze veel schade aanrichten bij ex-echtelieden en eventuele kinderen. Maar zijn vechtscheidingen wel te voorkomen? Kan het inschakelen van een psycholoog of een advocaat bijvoorbeeld helpen?

Communiceer met elkaar

Het eerste belangrijke punt om een vechtscheiding te voorkomen, is goed communiceren met elkaar. Zeker in het geval er kinderen bij betrokken zijn, is het belangrijk uit elkaar te gaan als ouders en niet als exen. Op deze manier beschouwen beiden elkaar nog steeds als ‘de andere ouder van het kind’ in plaats van een ex. Zo blijft er een lijn bestaan, waardoor de kinderen met beide ouders kunnen blijven omgaan in goede orde. Het is ook verstandig niet te handelen uit emotie. Blijf rationeel. Zodra er boosheid ontstaat, is de kans op een veilige basis voor het kind steeds kleiner.

Wanneer kiezen voor een psycholoog of advocaat?

Zodra er besloten is te gaan scheiden, volgen vele emoties. Boosheid, verdriet, maar misschien ook opluchting. In deze emotionele tijd kan één van beide partijen ervoor kiezen blokkades op te werpen in het afwikkeltraject. In dat geval kan een psycholoog uitkomst bieden. Deze specialist kan helpen het gebeuren een plekje te geven. Moeten er knopen doorgehakt worden in het traject? Kies dan voor een (gratis) convenant. Is er wat meer begeleiding nodig om tot een situatie te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden? Dan biedt een mediator uitkomst. Komt u er met de mediator alsnog niet uit? Schakel dan een advocaat in.

Zo herkent u een goede advocaat

Als u een advocaat wilt schakelen voor uw scheiding, is het belangrijk te kiezen voor een kantoor dat aandachtig naar uw wensen luistert, discreet handelt en samen met u een efficiënte doch menswaardige strategie bepaalt. Zo is de kans namelijk het grootst dat u uw recht behaalt. Zo’n advocatenkantoor is:

  • Duidelijk in aanpak
  • Transparant en eerlijk
  • Helder in communicatie
  • Betrokken en aandachtig
  • Gespecialiseerd in scheidingszaken

Voor een ordelijk proces

Kortom, communiceer helder met elkaar en schakel desnoods specialisten in, zoals een advocaat. Voorkom een vechtscheiding door elkaar, zeker als er kinderen bij betrokken zijn, niet direct te beschouwen als exen maar als vader of moeder van het kind. Dit maakt het communiceren duidelijker en voorkomt misplaatste verwijten. Merkt u alsnog dat u tegen blokkades of vijandige acties oploopt? In zo’n geval biedt een advocaat de uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *