Verschillende vormen van recht

Onlangs heb ik een bestuurscursus kennisgeving en regelvoering gedaan. Ik heb in deze cursus veel geleerd over onder andere het bestuursrecht in Nederland. Ik ben zelf geen advocaat, dus ik heb geen opleiding gehad in Nederlands recht, maar ik heb door deze cursus wel het een en ander opgepikt. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om jullie het een en ander te vertellen over de verschillende rechtsvormen in Nederland, zoals bijvoorbeeld bestuursrecht.

Bestuursrecht

Wat is bestuursrecht precies? Bestuursrecht heeft te maken met alle vormen van rechtspraak, waarbij zaken tegen de overheid worden aangespannen (het bestuur). Daarmee onderscheidt het zich van anderen vormen van recht zoals privaat recht, waar bijvoorbeeld individuen een rechtelijk probleem hebben. Andere vormen van rechtspraak zijn nog strafrecht en huurrecht. Strafrecht is precies wat de naam zegt, men kan worden vervolgd en een straf kan worden opgelegd. Huurrecht heeft te maken met vragen als: Is mijn huurwoning wel veilig volgens de wet? Kan ik onder mijn huurcontract uitkomen?

Specialisatie

Voor alle verschillende soorten recht kun je terecht bij een advocaat die daar gespecialiseerd in is. Vaak is het zo, dat als je naar een bepaalde praktijk toe stapt, het blijkt dat bij deze praktijk advocaten zijn aangesloten die ieder hun eigen specialisme hebben, zodat je je eigenlijk altijd geholpen kan worden. Bij kleinere advocatenkantoren is dat soms niet zo. Ook is het soms zo dat advocaten zeggen dat ze meerdere specialismen hebben, maar je kan maar goed zijn in zo weinig dingen, zeg ik altijd maar.

Online advies

Tegenwoordig zijn er ook bedrijven die juridisch advies geven op internet, zoals bijvoorbeeld http://www.rechtnet.nl/. Dit komt omdat tegenwoordig men meteen het internet op gaat als je iets nodig hebt, iets wilt weten, of gewoon rond wilt kijken. Als je meteen geholpen kan worden via het internet, scheelt dat tijd en geld, zodat je bijvoorbeeld geen telefonische afspraak moet maken voor een afspraak in real life. U kunt zich voorstellen dat dat effici├źnt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *